2015. jún 16.

Egy Nap az élet!-től a Fényrobbantókig

írta: EF
Egy Nap az élet!-től a Fényrobbantókig

Egy pályázat nem habostorta

Végül következzen az utolsó négy csapat bemutatása.

Egy Nap az élet! – Ezt egy életen át kell játszani!

egynapazelet.jpg

A kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium döntős csapata minden mentort elbűvölt az elődöntőn, amikor rázendítettek egy fenntarthatóságról írt dalra. Egy emberként állt mindenki az Egy Nap az élet! mellé remélve, hogy ezt a bájt és kedvességet tovább tudják majd adni, és tovább is gondolni az eredeti ötletet.

Megszületett tehát a videoklip Boggie Parfüm című dalának szöveges átiratából. Az látszik, hogy dalszövegírásban jeleskedik a csapat, kisebb prozódiai döccenésektől eltekintve hibátlan a szöveg. (Ha azt vesszük, hogy a Punnany Massif Hétköznapi hősök című számában egy akkora döcc van: pélDAérték, mint a Grand Canyon, akkor ez mestermű.:-)) Az énekhang is kiváló. Már csak bátran terjeszteni kell, minél több helyre eljuttatni. Nem is csak a dalt magát, hanem azt a lehetőséget, hogy környezettudatos átiratok készüljenek népszerű számokból. Ez egy remek fejleszt(het)ő játék, amit egy életen át kell játszani. Komolyan és 1000%-on. Bízunk benne, hogy a zsűri is annyira szeret játszani, mint mi!

Fénycsapda – Jókedv és természetesség

Ismét egy kiskunhalasi általános iskola, a Felsővárosi csapata kerül terítékre: a Fénycsapda. Az elődöntőn ők is kimagaslóan jól teljesítettek. Elképesztően összeszedettek, koncepciózusak és egyben lazák és felszabadultak voltak. Nem volt kérdés a döntőbe kerülésük.

A fotópályázat és az azt követő kiállítás ismét egy új művészeti területre engedte betörni a fenntarthatóság témáját. A projekt megvalósult - bár kezdetben nehezen gyűltek a képek -, és kiállításra kerültek a legjobb fotók.

Teljesítették a küldetést, ami önmagában is nagy szó egy ilyen fiatal, hatodikosokból álló csapattól. Ugyan nem született igazi ötlet arra, hogy tudnák megszólítani a közönségüket, ami korukból fakadóan bocsánatosnak tűnik.

Szurkolunk, hogy továbbra is megmaradjon bennük ez a kezdeményezőkészség, bátorság és jókedv, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valami igazán jó szülessen.

Remélem, hogy hamarosan – egy-két éven belül -, ismét láthatjuk őket valami új ötlettel előrukkolni. Szombaton pedig kiderül, hogy fokozódik-e a jókedv.

Környezetbarátnők – Ne az ördögöt fesd a falra!

kornyezetbaratnok.jpg

Kevesen gondolunk Százhalombattára, mint a környezettudatosság magyarországi élharcosára. A Kőrösi Csoma Sándor iskola ötödikeseinek, a Környezetbarátnők csapatának mégis egy olyan eredeti elképzelésük támadt, ami legtöbbünkben nagyon nagy várakozást gerjesztett.

Ötletük az volt, hogy egy mozgalmat indítsanak be azok közt, akik elkötelezettek a fenntarthatóság iránt: a szoba falára festenek a témához kapcsolódó képet. Ezt a képet mindenki feltölti a FB-oldalukra, majd lehet szavazni stb. Pofonegyszerű, mégis zseniális. Nem titok, hogy a csapatunkon belül elképesztő víziók láttak napvilágot a projekt kapcsán, hiszen mind szponzorációs, mind pedig marketing és online marketing oldalról nagy lehetőségek rejlettek az ötletben.

Meg is született egy jó pár alkotás, kifestették a tanárnőjük lakását, sőt az osztálytermüket is. És a lehetőség továbbra is adott arra, hogy a pályázat lezárulta után is folytatódjon a projekt.

A Környezetbarátnők pedig, reméljük, egyszer csak majd felismerik azt, hogy micsoda erő lakozik a kreativitásukban, az ötleteikben, ami csak úgy tud kibontakozni, ha maradéktalanul megvalósul.

Az Energy Factory legfiatalabb csapata nagyon szépen teljesített, de hogy mennyire, azt majd a zsűri mondja meg! Szombaton a Gyerek Szigeten megtudjuk mi is a választ!

Fényrobbantók – A közösség ereje

11401099_1640944142858474_3532735835928124595_n.jpg

A kalocsai Fényrobbantók a közönség szavazatainak és támogatásának köszönhette, hogy bekerült a döntőbe. Kezdeti programjuk, miszerint mindenféle médiaeszközt igénybe véve hirdetik a fenntarthatóság igéit, kissé túl általánosnak tűnt még az elődöntőn. De rátermettségüket bizonyították a közönségszavazás idején. Aztán hosszasan keresgélték az irányt, a témákat, míg végül a legkézenfekvőbb ötlet mellett maradtak: médiasegítséget nyújtottak több induló csapatnak is, mint pl. a Green Team vagy a Szemfényvesztők.

Kíváncsiak vagyunk rá, hogy hová fejlődhetett volna ez, ha nem csak az utolsó egy hónapban jön az isteni szikra. Mindenesetre elindult valami az Energy Factoryn belül, amit mi titkon vártunk, hogy rájönnek arra a csapatok, hogy együttműködésben sokkal jobb hatásfokkal képesek dolgozni. Ez persze rengeteg egyeztetést és szervezést igényel, de nem kevesebbet, mint hogy egyedül próbáljunk keresztül vinni egy adott elképzelést. A Fényrobbantók példája is mutatja, hogy koncepcióval és az ötlet összehangolt megvalósításával rengeteg embert el lehet érni.

De hogy ez mire lesz elég, az csak szombaton derül ki!

- o -

Szóval, ők azok tizenketten, akik eséllyel indulnak az Energy Factory idei díjaiért. Nekünk meg vérzik a szívünk, hogy két hónap együttlétezés után elveszítünk egy fontos részét az életünknek, még ha csak egy rövid időre is. Jövő tanév őszén újra indul az Energy Factory pályázata.

Sok tervünk van, amikről hamarosan olvashattok. 

(Szerző: Dénes)

 Az előző posztokat a csapatokról ide és ide kattintva tudod elolvasni.

 

 

 

Szólj hozzá

projekt Fenntarthatóság Kiskunhalas Kalocsa Balogh Gábor Gerendai Károly Százhalombatta Pál Dénes Für Anikó Energy Factory pályázat gyerekeknek pályázat diákoknak pályázat általános iskolásoknak Fénykör Fénykörközösség Galler András II. János Pál Általános Iskola