2015. jún 15.

Ökomantől a Fúziós energiáig

írta: EF
Ökomantől a Fúziós energiáig

Csapatbemutató 1.1

A következő pár nap már a hétvégi eredményhirdetés jegyében telik nálunk, így gondoltuk időszerű, ha bemutatjuk pár szóban a döntős csapatokat. Ma négyet.

Lássuk, hogy kik azok, akik berobbantak a köztudatba!

Green Team – Az Ökomanikusok

greenteamcomic.jpgEz a 6. osztályos lánycsapat arra vállalkozott, hogy megalkot egy új képregényhőst: Öko-Mant, a környezetvédő szuperembert.

Lányok rajzolnak képregényt?!?! Jöjjenek!!! Persze, hogy lecsaptunk rájuk!

A kézirajzos-fénymásolós módszer azonban nehézkesnek tűnt kezdetben, és nem is volt igazán környezetbarát, de ezt ők is felismerték. Felismerték azt, hogy jobban kell idomulniuk az Energy Factory kiírásához, ha eredményesek szeretnének lenni. Hogy azok lesznek-e, azt nem tudjuk még, de az biztos, hogy egy képregény-rajzoló szoftver segítségével áttértek a digitális technikára. Így profi kiállítású, stílusos és elképesztő mennyiségű képregényt voltak képesek megosztani mindenkivel ez alatt a bő két hónap alatt. Sikerült is helyi támogatókat és FB követőket is szép számban szerezniük. Kreativitás és lelkesedés tehát van bőven, úgyhogy kíváncsian várjuk, hogy a zsűri, hogyan értékeli az erőfeszítéseiket.

zsuricomic.jpg

Szemfényvesztők – A Földünk a tét!

szemfenyvesztok.jpg

Szintén 6-osokból áll a Szemfényvesztők csapata, akik nem kevesebbet vállaltak, mint, hogy megalkotnak egy színházi előadást fenntarthatóság témában.

Egy újabb művészeti terület, az ötlet is jó, így nem kérdés, hogy helyük van a döntőben!

Színházi emberként tudom, hogy minden előadás létrehozása kitölti a rászabott időkeretet, függetlenül attól, hogy az egy óra vagy két év. És ez szükségképpen semmilyen összefüggésben sincs az előadás minőségével. De, aki próbált már összefogni 19 extrán kreatív tinédzsert, hogy két hónap alatt valósítsanak meg egy előadást a nulláról, az tudja, hogy ez milyen kemény feladat.

 Május 21-én azonban megszületett a kemény munka eredménye: a Szemfényvesztők bemutatta A Földünk a tét! című előadást a Kalocsai Színházban telt ház előtt, hatalmas sikerrel. Azóta pedig további 3 alkalommal 600 ember látta a darabot. Reméljük lesz folytatás, és további sikerek, nem csak a színpadon, hanem az Energy Factory eredményhirdetésében is.

ETIPAFG – A startup-os srácok

etipafg.jpg

Kezdjük a névvel.

ETIP=Energiatakarékos Információs Panel 

AFG=Árpád Fejedelem Gimnázium, Kistelek.

Együtt ETIPAFG. Egy 11-es informatika osztályos csapat Magyarországon eddig kevéssé ismert és alkalmazott technológiát szeretne bevezetni a médiapiacra.

Fenntarthatóság és informatika, ez nekünk nagyon bejött, így nem volt kérdés a döntős részvétel.

Hogy mitől energiatakarékos egy információs panel?

Attól, hogy nem használ a megjelenítés minden pillanatában elektromos áramot, hanem csak akkor, amikor a téma változik, frissül. Így működik az úgynevezett e-ink.

Az ETIPAFG ötlete is ebből indult ki. Ők azonban annyival megtoldották az eredeti ötletet, hogy egy kis napelemes rendszerrel párosították azt, így bárhol, bármikor egyszerűen és környezetbarát módon használható. 

És hogy mire jó?

Bármilyen (álló)képi információ megjeleníthető rajta, tetszőleges méretben legyen az kép, egy felirat vagy egy összeg a bolt polcán. Olyan területeken alkalmazható igazán jól, ahol nincs szükség állandóan változó képi tartalmak megjelenítésére, de időnként mégis frissül a tartalom. Pl. én megnéznék egy óriásplakátot, vagy egy citylight méretű hirdetési felületet ezzel a technológiával.

Hogy ez jó ötlet, számunkra, nem kérdés. Előremutató, eladható, fejleszthető, szóval minden adott a fenntarthatósághoz. Várjuk a befektetőket! De előbb a zsűri döntését!

Fúziós Energia – Mission az biztos, de possible?

fuzios_energia.jpg

Ha ma Magyarországon ezt a szókapcsolatot kimondjuk: fúziós energia, mindenki, akinek kicsi  köze is van a természettudományokhoz, felkapja a fejét. Mi is így voltunk ezzel, mikor az elődöntőn elénk állt a budaörsi Illyésesekből álló csapat három képviselője. Olyan potenciált hordoz a fúziós energia, ami felbecsülhetetlen változásokat idézne elő az energiaszektorban, de egyelőre tartósan még senkinek sem sikerült olyan szerkezetet készíteni, ami érdemi mennyiségű energiát lenne képes fejleszteni magfúzióval.

Fiaink és lányaink sem erre vállalkoztak, hanem egy Hirlsch-Farnsworth fusort szerettek volna házilag előállítani, ami egy pillanatra képes modellezni a magfúziót. A készítés folyamatáról pedig egy videó készült volna.

A mondatokban szereplő feltételes mód nem véletlen. Sajnos, úgy látszik a mini világmegváltás egyelőre még várat magára.

Hogy a zsűri kevesebbel is beéri-e, arra 20-án a Gyerekszigeten választ kapunk.

 (Szerző: Dénes)

Szólj hozzá

képregény pályázat projekt öko Budaörs Fenntarthatóság Kiskunhalas Kalocsa Kecel e-ink Balogh Gábor Kistelek Gerendai Károly Pál Dénes projektpedagógia Energy Factory pályázat gyerekeknek pályázat diákoknak pályázat általános iskolásoknak ökoman Fénykör Fénykörközösség Galler András Illyés Gyula Gimnázium Árpád Fejedelem Gimnázium II. János Pál Általános Iskola fenntartható projekt