2015. jún 11.

Fenn-tarthatóság - Lehet még róla újat mondani?

írta: EF
Fenn-tarthatóság - Lehet még róla újat mondani?

Ahogy egyre többet gondolkodtunk a terveinkről, egyre többször szerepelt a beszélgetéseinkben néhány fogalom, és újra-meg újra azokhoz kanyarodtunk vissza. Idővel nyilvánvalóvá vált, hogy az ezekhez kapcsolódó gondolatokat szeretnénk mindenképpen továbbadni:

  1. Fenntarthatóság
  2. Kommunikáció
  3. Projekt és együttműködés

Fenntarthatóság, azaz Fenn-tarthatóság

Végy a kezedbe egy félliteres palackot. Most emeld a fejed fölé, és tartsd ott. Érzed ugye, hogy energia kell ahhoz, hogy a kezedben lévő palackot fenn – tartsd? Minél tovább szeretnéd így tartani, annál több erőfeszítésedbe kerül. Tegyük fel, hogy valami őrült ötlettől hajtva órákig a felemelt kezedben egy üveg vizet tartva szeretnél létezni. Nem mondunk újat: nem fog menni. Egy idő után annyira elfárad a kezed (elfogy az energia), hogy vagy le kell tenned, vagy meg kell támasztanod valamivel.

Ha valaminek a fenntartásához folyamatosan egy külső energiaforrásra van szükségünk, úgy megkockáztatjuk, hogy a: függővé válunk tőle, b: egyszer csak elfogy.

ant_and_sun.jpg

Konklúzió: Amennyiben állandóan fenn szeretnénk tartani valamit – legyen az egy kapcsolat, egy állapot, vagy akár az ökológiai egyensúly – akkor olyan megoldást kell találnunk, amelyben az energia újra, meg újra és újra önmagától újratermelődik.

A sokat emlegetett Pillangó-hatás

Ma már nem ördögtől való gondolat, hogy minden élő és élettelen forma/megnyilvánulás a Földön egyetlen egységet alkot. Ennek része a katicabogár, része egy tölgyfa, meg része a szomszédék Pistije is. Ha Pisti ma az utcán elhajítja a műanyag flakonját, az hatással lesz a világ működésére. Ha ma elzárod a vizet fogmosás közben, az hatással lesz a világ működésére.

butterfly_effect.jpg

A Pillangó effektus elmélet pontatlanul és túlzóan (viszont érthetően) idézett megfogalmazása szerint „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon”. Az elmélet inspirálta film főszereplője többször visszamegy a múltba, és ott egy aprónak tűnő változtatással gyökeresen változtatja meg a jövőt, ami végül egyre rosszabb lesz. Ezt látjuk napjainkban is (na, nem az időutazást, állítólag ott még nem tart az emberiség).

Az ember a sok kis balul sikerült lépésével beláthatatlan következményekkel járó változást idézett elő a Földön.

920x920.jpg

overdevelopment.jpg

pollution-trash-destruction-overdevelopement-overpopulation-overshoot-11.jpg

(Képek forrása:  Overdevelopment, Overpopulation, Overshoot. Az OVER című könyv egy 2015-ben megrendezett kampány részeként jelent meg, amelyben fotográfusok munkáin keresztül mutatják be, hogy hogyan hat életünkre a környezetünk megváltoztatása. A képgyűjtemény online teljes egészében végignézhető itt.)

 

A jó hír, hogyha egy ballépésnek, egy rossz döntésnek óriási hatása lehet a jövőre nézve, akkor az is igaz, hogy egy ici-pici jótett, vagy néhány száz fiatal fejében elültetett gondolat végül hatalmas pozitív változást okoz a világban.

Mi ebben hiszünk.

(Szerző: Szandra)

Szólj hozzá