2015. jún 24.

Hogyan indítsunk startup vállalkozást?

írta: EF
Hogyan indítsunk startup vállalkozást?

A futás lehet fenntartható

Egy csapat 17 éves egy jól eladható termékkel, és néhány 7.-es lány, akik némi gerillamarketingtől sem riadnak vissza, ha jótékonykodásról van szó.

Díjazott csapatok, 3. rész.

Ökocímke különdíj – ETIPAFG csapat (mentor: Berberovics Krisztián)

A fura nevű különdíjról

A különdíjat a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége  ajánlotta fel a leginkább környezetbarát projektnek, a Szövetség által létrehozott A Távhő Ökocímke különdíjként. Ki hinné, hogy a Távhő is lehet zöld? Még a távhős lakásokban élők sem tudják! Ezt a tudást hivatott szélesíteni az EF környzettudatosságot elismerő Ökocímke különdíja.

(Ökocímke: hasonlóképpen működik, mint a háztartási eszközök energia-címkéi; az Ökocímke minden felhasználónak láthatóvá teszi egy adott távfűtésrendszer környezetre gyakorolt hatását, zöldenergia felhasználást.)

A csapat

Fenntarthatóság és informatika. A kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium 11-es informatika szakos diákjai egy ma még hazánkban kevéssé alkalmazott technológiát gondoltak tovább, és a verseny végére gyakorlatilag egy startup vállalkozás látszódott kibontakozni az ötlet nyomán.

A csapat egy energiatakarékos információs panelt épített, kiegészítve egy kisméretű napelemmel, így rendszer bárhol és bármikor működtethető, ráadásul környezetbarát módon. Az úgynevezett e-ink panel kizárólag akkor használ elektromos áramot, amikor a rajta megjelenített téma frissül, változik.

A kijelző számtalan területen használható, hiszen bármilyen állóképi információ megjeleníthető rajta. A fiúk ráadásul mobil alkalmazást is készítettek a rendszerhez, így az bárhonnan irányíthatóvá vált.

A csapat a kezdetektől jól felépített rendszer szerint használta a közösségi médiát, óriási követőtábort kialakítva, nagyon gyorsan találtak támogatókat, és ami a legfontosabb: valódi csapatként működtek a kezdetektől, jól felosztott feladatokkal és felelősséggel.

(Győrfi Ferenc - ETIPAFG)

Elmondhatjuk, hogy a megvalósult ötlet nemcsak környezetbarát és fenntartható, hanem továbbfejleszthető és jól eladható is, így a fiúk akár valódi vállalkozásban is gondolkodhatnak!

A legfenntarthatóbb projekt különdíj – Fényfutárok (mentor: Kotulyák Tamás)

Jótékonyság, sport, fenntarthatóság. A budaörsi Illyés Gimnázium 7-es lányokból álló csapata egy olyan, évről-évre megrendezésre kerülő futóversenyt – a Fényfutást – szerveztek meg profi módon, ahol a nevezési díjakból befolyt összeget jótékony célra fordítják.

A Fényfutás a jó kommunikációnak, némi gerillamarketingnek és a rendezvényen fellépő Pál Dénesnek is köszönhetően nagy nyilvánosságot kapott, így a nevezési díjakból és a szponzori felajánlásokból jelentős összeg gyűlt össze.

_kcs4409.jpg

A csapat az összeget teljes egészében energiatakarékos izzók megvásárlására fordította, majd azokat eljuttatta beregszászi rászoruló családoknak.

A kezdeményezés tehát nemcsak nemes célt szolgál, hanem országhatárokon is átível. A tervek szerint a futóversenyt évről-évre folyamatosan kiszélesítik, egyre több emberhez eljuttatva a fenntarthatóság, az egymásra való odafigyelés, az egészséges – fenntartható – életmód fontosságát is.

_kcs4415.jpg

 A díjazott csapatokról itt és itt olvashattok.

(Szerző: Szandra)

 

Szólj hozzá

startup projekt napelem távhő e ink ökocímke Budaörs Fenntarthatóság Pál Dénes Energy Factory Illyés Gyula Gimnázium Árpád Fejedelem Gimnázium fenntartható projekt információs panel