2015. júl 01.

5+1 tipp, ami segíthet a döntéshelyzetekben

írta: EF
5+1 tipp, ami segíthet a döntéshelyzetekben

"A végtelenbe és tovább!"

Buzz Lightyear szállóigévé lett mondata tökéletesen összefoglalja álmaink és az azokból születő célok megvalósításának lényegét, miközben még valamire felhívja a figyelmünket: a választás szabadságára.

  1. A választás lehetőség – Ne kényszerként, vagy valami rossz dologként tekints rá. A választás lehetőséget ad valami jobb, szebb, egészségesebb, tisztább megteremtésére.
  2. Mindig választhatunk! – Bár gyakran érezzük, hogy egy adott problémának kizárólag egy megoldása van, valójában nem így van. Nézz egy kicsit a saját életedre: szinte minden pillanatban döntesz, választasz – gyalog mész, vagy busszal, kávé vagy tea, étteremben ebédelsz, vagy inkább otthon főzöl… Lehetőségek végtelen sora…megannyi végkimenettel.
  3. 100-ból 100-an másképp döntenének, mint te? Ki mondta, hogy az ő döntésük az egyetlen lehetséges út? Merj másképp választani, mint a többség!

  1. Nincs rossz választás! – Választás van. Bízz magadban, abban, hogy akkor a legjobb tudásod szerint döntöttél. A „Mi lett volna, ha…” kezdetű mondatok nem visznek előre, úgyhogy felejtsd el őket egy életre.
  2. Ha úgy érzed, hogy nem jól választottál, ne ess kétségbe! Olvasd el újra a 4-es pontot és gondolj arra, hogy még mindig végtelen számú lehetőséged van, végtelen számú lehetőség a tapasztalatszerzésre.  

+1: A választás felelősség. Ezért is nem szeretnek a legtöbben dönteni, hiszen választásainknak mindig eredménye, következménye van. Sokkal könnyebb másokra, a rendszerre, a szomszédra, vagy az időjárásra ráfogni mindent, mint szembesülni azzal, hogy világunkat mi magunk teremtjük, életünkért, és a bennünket körülvevő környezetért kizárólag mi vagyunk a felelősek.

Mi azt mondjuk: a választás az egyetlen dolog az életedben, amelyben valóban szabad lehetsz. A te döntéseid hatással lehetnek nemcsak a saját, hanem a gyerekeid, az unokáid, sőt, egy egész bolygó életére is. Hát nem nagyszerű?

Mi választottunk!

Reményeink szerint az Energy Factory 2015-ben több ezer gyermeket és felnőttet indított el egy új úton.

És te hogyan döntesz? Ha még mindig bizonytalan vagy, íme, egy kis segítség Istenes Bencétől!:)

 

(Szerző: Szandra)

Szólj hozzá