2015. jún 16.

Napos csapatok az előtérben

írta: EF
Napos csapatok az előtérben

Az Energy Factory következő négy csapata kifejezetten a Napot és a fényt állította a projektje középpontjába.

Nézzük, hogyan.

Napsugár – A jókedv alap

napsugar.jpg

A flashmob egy igazán mai, korszerű műfaj, ami egyszeriségében, megismételhetetlenségében és frissességében hordozza a varázsát. Aki ott van és átéli, annak szerencséje van, aki nem, az meg megnézheti irigykedve valamelyik videómegosztón vagy közösségi oldalon.

lufi.jpgA Green Team mellett a másik keceli csapat, a 8-osok projektje is egy ilyen flashmob volt eredetileg. Egy, a Nap energiájának felhasználását szimbolizáló villámcsődület megszervezését vagy inkább megkomponálását tűzték ki célul, ami az egész iskolájuknak, a II. János Pál Általános Iskolának a teljes diákságát igyekezett megcélozni, ezáltal felhívva figyelmüket a napenergia hasznára, és a fenntartható fejlődés fontosságára. A tegnapi rendezvény fénypontjaként egy hőlégballon emelkedett fel a magasba, ahonnan napsárga lufikat engedtek le a Földre, szimbolizálva a napsugarakat. Ezekre a lufikra kis csokikat erősítettek, amiket a gyerekek elkaptak, megettek és a Napból szerzett energiát mozgási energiává alakították egy rögtönzött reggeli torna keretében.

A projekt kiszélesedett, egy teljes gyereknapi programmá fejlődött, orvosi tanácsadással, napelemes bemutatóval, a másik keceli csapat, a Green Team Öko-man képregényének a bemutatkozásával. És mindezt önjáróan a Napsugár csapata szervezte meg. Elképesztő jókedvvel és felszabadultsággal tették a dolgukat, mint ahogy azt az elődöntőben is láthattuk páran tőlük.

Ezzel a belülről fakadó derűvel akár egy könyvelőcég éves értékelőjét is magyarázhatták volna, tök mindegy, csak minél többet szippanthassunk magunkba az energiáikból. 

Hogy ez pedig mennyit nyom majd a latban, az szombaton kiderül.

Bibó Napóra – Az elszántság jutalma

bibo-nap-ora.jpg

A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium 2014-ben az ország legkreatívabb iskolája címet nyerte. Mikor jelentkeztek az Energy Factoryra, ehhez idomított várakozásaink voltak.

Az ötlet, hogy a Napóra, mint a fenntarthatóság, a környezettudatosság szimbóluma megjelenjen a város, Kiskunhalas mindennapjaiban mindenkit lenyűgözött, ugyanakkor nagyon összetett feladatnak látszott még egy túlnyomórészt 17 évesekből álló összeszokott csapatnak is.

Engedélyek, látványtervek, műszaki tervek, költségvetés, alapanyagok beszerzése, kiválasztása, legyártatása, kivitelezés, ellenőrzés stb., és mindezt miből? Mi van akkor, ha sokaknak nem tetszik az ötlet? Vagy a kivitelezés?

Feladat és kérdés is akadt tehát bőven, de ez az ötfős baráti társaság minden felsorolt feladattal – látszólag legalábbis - könnyedén megbirkózott.  Sorban kaptuk a híreket a projekt előrehaladásáról, az újabb médiaszereplésről, szponzorok, támogatók, pártolók álltak tömegesen a projekt mellé, ami egyre inkább hasonlított egy, a szó nemes értelmében vett ügyhöz, ami mögé teljes mellszélességgel odaállt az egész város.

A Bibó Napóra tehát szintén átlépte a saját korlátait, amikről így kiderült, hogy nem is korlátok voltak, csak egy vékonyka vonal a közösséget érintő és a közösséget alkotó projekt közt, aminek az eredménye mostantól ott díszeleg a Semmelweis téren, Kiskunhalason.

A Bibósokról pedig kiderült, hogy nem csak kreatívak, hanem együttműködők, összeszedettek, elszántak és produktívak. Kíváncsian várjuk, hogy a zsűri hogyan értékeli ezt a munkát! Szombaton minden kiderül!

A Nap csapata – Nem mindegy…


a_nap_csapata.jpg

Az, hogy a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola 6.a osztálya egy jókedvű osztály nem vitatható. Valószínűleg eltökéltség is akad bennük bőven, hiszen az elődöntőn egy rangos városi sportverseny miatt személyesen nem tudtak részt venni, viszont vállalták azt, hogy skype-on bejelentkezve is megpróbálják meggyőzni a mentorokat, arról, hogy a csapatnak helye van a legjobbak között. Ez sikerült is nekik.

A projekt igazán ötletes eleme, hogy egy fenntarthatósággal kapcsolatos üzenet stafétaként eljusson 2015 emberhez egy palackba zárva. A napokban érkezett hír arról, hogy már Székesfehérváron tart az a bizonyos palack.

Reméljük, folytatódik tovább is a staféta, hogy az év végére teljesül az eredetileg elvárt szám, és bízunk benne, hogy A Nap csapatának üzenete pedig nem csak értő fülekre talál majd, hanem esetleg hozzánk szervezőkhöz is eljut majd. A hírük mindenesetre már itt van.

Kérdés, hogy a zsűri, hogyan értékeli mindezt? 

Fényfutárok – Jónak lenni jó

fenyfutarok02.jpg

A budaörsi Illyés Gimnázium hetedikes lányaiból alakult Fényfutárok csapat, egy nemes célt tűzött ki maga elé. Egy futóverseny megszervezésébe fogtak, ahol a nevezési díjakból befolyó összeget energiatakarékos izzók megvásárlására fektetik, ezeket pedig határon túli, főként beregszászi rászoruló családoknak ajándékozzák.

A projekt május 30-án az egyik budaörsi sportszeráruház futónapjának rendezvényeként megvalósult, nagy nyilvánossággal, Pál Dénes fellépésével, és teljes sikerrel, hiszen a szponzori felajánlásokból és a nevezési díjakból jelentős összeg gyűlt össze, amiből megvásárolták az energiatakarékos izzókat, és ezeket eljuttatták az érintetteknek. Ide kattintva megnézheted a projekt rövid beszámolóját a Fényrobbantók csapat szemüvegén keresztül.

 Egy országhatáron átívelő kezdeményezés valósult meg tehát a Fényfutárok erőfeszítésének köszönhetően., mert jónak lenni jó. Kérdés, hogy zsűrinek jó lesz-e?

 

Holnap újabb négy csapattal folytatódik a mustra. Tarts velünk!

(Szerző: Dénes)

Szólj hozzá

pályázat projekt Budaörs Fenntarthatóság Kiskunhalas Balogh Gábor Gerendai Károly Pál Dénes projektpedagógia Energy Factory pályázat gyerekeknek pályázat diákoknak pályázat általános iskolásoknak Fénykör Fénykörközösség Galler András Illyés Gyula Gimnázium pályázat középiskolásoknak pályázat gimnazistáknak